Yazıyı büyült

Mevcut boyut: 100%

Yeni yorum ekle

Her Yerde Braille kampanyası başladı!

Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED), görmeyen bireylerin kullandığı Braille (kabartma) yazıyı yaygınlaştırmak ve kamuoyunda bu yazı sistemi hakkında farkındalık yaratmak amaçlarıyla "Her Yerde Braille" kampanyasını başlattı. Kampanyanın ilk etkinliği Samsun'da yapıldı.

Her Yerde Braille kampanyası; Samsun'da, Eğitimde Görme Engelliler Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) - Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu (SOYAD) ve Samsun Engelliler Federasyonu işbirliğiyle iki gün boyunca yapılan etkinliklerle başladı.
Etkinliğin birinci gününde, ilk olarak Samsun - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. YAKUP ALPER VARIŞ ziyaret edildi. Görüşmede EGED Başkanı Emre TAŞGIN, Başkan Varış'a odasının kapısına takılmak üzere Braille alfabesiyle isminin yer aldığı isimliği hediye etti. Etkinlik kapsamında Müzik Eğitimi Anabilimdalı binasındaki tüm odaların kapısında Braille olarak bilgiler bulundurulacak.
Etkinlik daha sonra OMÜ Yaşam Merkezi'nde kurulan Braille standıyla devam etti. Standta Braille okey ve satranç takımı, kabartma saat, Braille daktilo ve matematik işlemlerinde kullanılan küptaş kasa tanıtıldı. Ardından OMÜ Rektörü Prof Dr. Sait BİLGİÇ ziyaret edilerek etkinlik hakkında bilgiler verildi. Bu ziyarette Rektör Bilgiç'e isminin yazılı olduğu bir plaket, Braille bir kitap ve el yapımı tablo hediye edildi.
Etkinliğin ikinci günü İbrahim Tanrıöver Sosyal Bilimler Lisesi'nde yapıldı. EGED Başkanı Emre TAŞGIN ile EGED - Samsun İl Temsilcisi ve SOYAD Başkanı Ahmet Tayfur Arslan, engellilik ve erişilebilirlik konuları üzerinde öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirdiler. Daha sonra okul bahçesinde kurulan Braille standında öğrenciler Braille alfabesinin kullanım alanlarıyla ilgili bilgiler aldı.

Kampanya için internet sitesi kuruldu

Kampanya etkinliklerinin yer alacağı ve Braille yazı hakkında son gelişmeler hakkında bilgilerin bulunacağı www.brailletr.org internet sitesi de kullanıma açıldı. Kampanya yöneticisi Oğuzhan Al, "Braille görmeyen bireyler için bir simge olmanın ötesinde, harflerin somutlaşmış hali. Yani bu noktalara dokunarak harfleri kafamızda canlandırabiliyoruz ve doğrudan etken olduğumuz bir okuma eylemini gerçekleştirebiliyoruz. Braille, günümüzde teknolojiye paralel olarak devrim geçiriyor. Artık metin formatlı belgeleri Braille noktalarla hissetmemizi sağlayan kabartma ekran teknolojisi oldukça gelişiyor. Dolayısıyla bizler; Braille alfabesinin eğitimde, işyerinde, sokakta, seyahatte, restoranda, toplantılarda, kısaca günlük yaşamda görmeyen bireyleri özgürleştirdiğine ve eşit vatandaşlar haline getirdiğine inanıyoruz. Bu nedenle de "Her Yerde Braille" diyor, bu kampanyayı başlatıyoruz" sözleriyle kampanyanın amaçlarını özetledi.
Kampanya dahilinde ne gibi etkinlikler planladıklarını da aktaran Al, sözlerinin devamında şunları dile getirdi:
"Her Yerde Braille kampanyası dahilinde; Braille alfabesinin görmeyenler arasında yaygınlaşmasına ve kamuoyunda bu yazının öneminin farkında olunmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirecek, gerek görmeyen, gerekse gören bireylerin Braille alfabesine yönelik eğitimler almalarını sağlayacak, Braille teknolojisinin ülkemizde kullanım alanlarının artması için ilgili kurumlar nezdinde taleplerde bulunacak, Braille alfabesinin kullanımıyla ilgili örnekleri ve iyi uygulamaları paylaşacak, gelişen Braille teknolojisi hakkında internet sitemizde ve diğer mecralarda bilgilendirici çalışmalar yapacağız. Yani Her Yerde Braille, birden fazla faaliyeti zamana yayarak gerçekleştirmeye dayanan, sürdürülebilir bir kampanya olacak".
Al son olarak; "Braille yazının yaygınlaşmasına destek vermek isteyen tüm kişi ve kurumları kampanyamıza dahil olmaya davet ediyoruz. Kampanyaya nasıl katılım sağlanabileceğini www.brailletr.org internet sitemizde anlattık" diyerek kamuoyunu kampanyaya destek olmaya çağırdı.

Etkinliklere dair fotoğraflar ve canlı video yayınları EGED'in Facebook sayfasında paylaşıldı.